Moed en uitzichtloosheid

Moed en uitzichtloosheid

10/12/2019
/ / /
Comments Closed

Moed en uitzichtloosheid, tegenstellingen die een oorlogssituatie, Syrië in dit geval, kan oproepen.  Mijn aandacht gaat uit naar onbekende helden, boven zichzelf uitstijgend, in een gevaarlijke en uitzichtloze situatie. Het betreft mensen uit alle lagen van de bevolking en hoe zij de moed vinden om anderen te helpen, met gevaar voor eigen leven.  Hoe ze soms het leven laten bij het redden van anderen, zonder dat de wereld er even bij stilstaat. Mocht u dit anders zien, dan kan het leiden tot een interessante dialoog. Zo worden ook zij levendig gehouden.

De inhoud van onderstaande tekst, werd samengesteld na het zien van de Britse documentaire short-film (2016), waarbij men de dagelijkse inzet van the White Helmets (x) kan volgen, alsook uit artikels op het internet.

Als het bommen regent, stormen the White Helmets (de Witte Helmen, Syrische vrijwilligersorganisatie) erop af.   Op plaatsen waar officiële hulpdiensten niet langer functioneren, riskeren deze humanitaire vrijwilligers hun leven om iedereen in nood te helpen, gewonden uit het puin te halen na bomaanvallen, ongeacht hun religie of politieke overtuiging.  Herkenbaar aan hun opvallend hoofddeksel (witte helm), werken ze in de meest gevaarlijke plaatsen en hebben ze de voorbije vijf jaren, meer dan 100.000 levens kunnen redden.

The White Helmets, sommigen voorheen  werkzaam als bakker, kleermaker, ingenieur, apotheker, schilder of schrijnwerker, student of misschien nog een gans ander beroep. Velen hebben de ultieme prijs moeten betalen voor hun medelijden en reddende acties, 252 onder hen werden gedood terwijl ze het leven van anderen trachtten te redden.

De vrijwilligers (zo’n 3.000) engageren zich tot het redden van levens, langs alle zijden van het conflict, volgens het principe “menselijkheid, solidariteit, onpartijdigheid” zoals beschreven in het internationaal humanitair recht. Dit principe onderlijnt hun engagement bij elke actie, reactie, of bij elk leven dat gered wordt en blijft voor de Syriërs in tijden van verwoesting, een reddingslijn.

Hun inspirerende bijdragen, heeft hen erkenning bezorgd op het hoogste, internationale niveau en ze werden drie keer genomineerd voor de Nobel Vredesprijs.

(x) The White Helmets : opgericht in 2014 als vrijwilligersorganisatie in Syrië, met als doel burgerbescherming.  Werd opgericht door James Le Mesurier.  In 2016 werd een Britse documentaire als shortfilm uitgegeven die het dagelijks leven volgt van enkele White Helmets

—– Maandag,  11 november 2019 – De Britse stichter van the White Helmets, James Le Mesurier, werd dood teruggevonden in Istanbul.  Hij zou ogenschijnlijk van een balkon gevallen zijn.  Zijn dood wordt aanzien als “verdacht”.  Er zou een “uitgebreid” onderzoek gevoerd worden. Op 13 november werd door de Turkse onderzoekers geconcludeerd dat er tot op heden “geen bewijs van foul play” gevonden werd bij zijn dood.——-

Rita (Verbist) – december 2019

Comments are closed.