YES! Terugblik

Groepstentoonstelling
Garagecomplex Ferdinand Verbieststraat
Rozemaai Ekeren
2-18 oktober 2020
Vrijdag-zaterdag-zondag 11-17u

Na de succesvolle tentoonstelling in Fort Ertbrand nodigde Kunstplatform Kappa iedereen opnieuw uit op een super originele locatie. In een verlaten garagecomplex op Rozemaai, de wijk tussen Luchtbal en Schoonbroek, stelden 30 kunstenaars  nieuw werk tentoon.

Dit kunstproject is een resultaat van een jaar creatief werken. Inspiratiebronnen voor deze tentoonstelling waren de unieke site, het zorgdragen voor, de ruimtelijke wanorde alsook de klimaatopwarming. Het garagecomplex als rauw, vervallen, reeds jaren ongebruikt gebouw dat toch nog altijd karakter heeft en indrukt maakt, vormde een uitdaging voor elke kunstenaar.

Bijkomende inspiratie werd gehaald uit de tekst ‘The Carrier Bag Theory of Fiction’  van Ursula K. Le Guin. Zij stelt dat de eerste uitvinding van de vroegste mens een draagtas was. Deze vrouwelijke vondst is de basis van de mensheid in tegenstelling tot het jachtwapen, een dominerende mannelijke uitvinding. In het creatief proces kwamen ook de boeken ‘De Onbewoonbare Aarde’ van David Wallace-Wells en ‘Het klimaat zijn wij – De wereld redden begint bij het ontbijt’ van Jonathan Safran Foer aan bod. De link met onze eigen leefomgeving met zijn ruimtelijke wanorde, auto-mobiliteit en teloorgang leek voor de hand liggend.

Uiteraard kreeg dit project door de corona-uitbraak nog een bijkomende betekenis. Na maanden van lockdown, onzekerheid en zorgen was YES! een positief antwoord dat aangeeft dat we altijd moeten blijven doorgaan. Het was aan kunstenaars om met hun werk opnieuw leven te creëren. Het was ook aan kunstenaars om de inventiviteit en kracht alle kansen te geven. YES!

Concreet omvatte de tentoonstelling zowel schilderijen, installaties, keramiek en beelden alsook audio-visueel werk. Ook niet-beeldende kunsten kwamen aan bod. Deelnemende kunstenaars waren Annemie Van Dorpe, Annie Janssen, Augusta Couillandre, Christel De Vrij, Christel Rapier, Dirk Wouters, Erik Simons, Georges Looten, Gerre Daneels, Ignace Bosch, Ingrid Van Giel, Ivan Janssens, Jacques Raemaekers, Jeanine Van Durme, Karin Quintin, Katelijne Dierckx, Kristin Van Dorpe, Lucy Leger, Marc Daneels, Maria Peeters, Mieke De Bruyne, Mieke Jacobs, Patrica Dolezal, Patricia Rillaers, Pieter-Jan Maesen, Raymond Noé, Riet De Bakker, Stef Van Eyck, Sus Verheyen en Winnie Lemmens.

Vernissage

Vrijdag 2 oktober 20u

Gratis concert Bert Dockx

Concert 9 oktober 20u

Jelle Van Giel Group

Concert 16 oktober 20u

Night of the Pawlowski Syndrome

YES! was een initiatief van Kunstplatform Kappa met ondersteuning van 252 cc en het district Ekeren en in samenwerking met Woonhaven, JES en EVA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

terugkijken naar de tentoonstelling? Dat kan! Dat kan door te klikken op onderstaande link. Sfeerbeeld YES! vernisssage

 

Verslag van een tentoonstelling

‘Gefeliciteerd met de geslaagde tentoonstelling’ sprak een bezoeker.
Groot gelijk had hij. Interessante locatie, boeiende werken.

‘Donker en vuil’ was ook wel een beetje waar. Vooral de belichting van sommige werken kon beter.

Kappa was op zoek naar een nieuwe grote uitdaging, na het succes van Fort E.
Deze zoektocht eindigde in Ekeren, wijk Rozemaai.
Een leegstaand tochtig, vochtig garagecomplex, eigendom van Woonhaven Antwerpen.

Het idee groeide rond de term ‘YES’. ‘Yes, wij willen dat het de goede kant opgaat’
Corona gaf er nog meer inhoud aan. Ook in deze moeilijke tijden waren we creatief en konden we mensen toch nieuwsgierig genoeg maken om uit hun kot te komen.

Maar voor we konden overgaan tot de vernissage moesten er heel wat hindernissen genomen worden. En sommigen struikelden en vielen in plassen. Maar de horden werden terug rechtgezet op een stevigere basis.
De vele zware taken werden door te weinig mensen gedragen. Maar de ploeg kon snel en krachtig veel werk verzetten.

Ivan, onze voorzitter, had het roer in handen. Een duizendpoot. Een denk-aan-alles man. Een netwerkenman. Altijd bezig achter de schermen. Zich vragen stellend. Oplossingen zoekend. Aan een tempo soms moeilijk om bij te houden. De man van het licht! Die ervoor zorgde dat de batterijen werden opgeladen en dat de lampen terug werden opgehangen.

Dat die lampen konden worden opgehangen danken we dan weer aan een andere man, Erik Simons. De praktische manusje-van-alles man. Hij maakte een grondplan van deze garage. Bedacht de indeling met de panelen. Gaf elke kunstenaar een mooie plaats. Loste technische problemen op. Moest andere locaties voor sommige werken verzinnen na de eerste regenbui. Hoopte op inbreng en hulp van de curator Benjamin Verdonck maar daar stak Corona een stokje voor.

Op onze boot ‘Yes’ sprongen nog andere organisaties. 252 cc, het cultuurcentrum van Ekeren, zorgde voor logistiek en organiseerde vrijdagavondconcerten in de garage zodat de tentoonstelling ook nocturnes kon aanbieden. De werking van Jes, de jeugdorganisatie van Antwerpen, werd spijtig genoeg lam gelegd door Corona. Uit een zeldzame workshop kwamen toch prachtige kleidiertjes. De jongeren leerden hoe graffiti aan te brengen op de buitenmuur van de garage. Het EVA-centrum, dat werkt rond een verdraagzame, multiculturele samenleving, verzorgde kleine lekkere hapjes op zondagnamiddag.

Kappa hield het roer met stevige handen vast en loodste de zwaar beladen boot veilig de haven binnen.

De tentoonstelling werd afgesloten met een finissage. De kunstenaars werden gefeliciteerd voor hun deelname. De vele helpende handen bij opbouw en afbraak, werden bedankt en gevuld met lekkere wijn.

Het jubileum van Kappa werd in mineur gevierd door Corona. Maar we zijn zeker fier dat Kappa al zovele jaren kunst uitdraagt. En we hopen dat we dat nog lang mogen doen. Kappa groeide onder het wakend oog van de oprichters, de overnemers, de opvolgers. Iedereen die daar zijn steentje aan heeft bijgedragen, hoe klein ook, wordt bedankt voor zijn inzet. De werking en de realisaties van Kappa worden mooi weergegeven in het jubileumboek.
Vele mensen komen en gaan, maar Kappa blijft bestaan!

Wat moeten we onthouden voor een volgend project? Koude vochtige ruimtes vragen om warme dranken!

Patricia Rillaers

 

NOCTURNES

Vr. 2 okt. 20u Bert Dockx

Belgisch componist en zanger/gitarist Bert Dockx, misschien bekend van de bands Flying Horseman, Dans Dans of Ottla, genoot een opleiding aan de Jazz Studio en het Koninklijk Conservatorium Brussel. Naast het schrijven van songs maakte Dockx ook muziek voor theatergezelschappen, waaronder Het Toneelhuis, HETPALEIS, De Tijd en Theater Zuidpool. Voor de voorstelling ‘Empedokles’ componeerde hij een soundtrack met elementen uit, rock, klassiek, jazz, ambient en abstracte improvisatie.

    

  

Vr. 9 okt. 20u Jelle Van Giel Group

De Jelle Van Giel Group brengt toegankelijke jazz in cross over met rock, klassieke muziek en Afrikaanse ritmes. Drummer Jelle Van Giel is de spil van de 7-koppige, energieke bende en tekent voor de originele arrangementen. Het zijn bewerkingen die telkens veel ruimte laten voor persoonlijke inbreng van de muzikanten. Deze magnificent seven switcht vlotjes van ingetogen passages naar pure swing en funky stuff.

 

            

Vr. 16 okt. 20u  Night of the Pawlowski Syndrome

Zonder Mauro Pawlowski zou het Belgische muzieklandschap er radicaal anders uit zien. De charismatische zanger en gitarist heeft dan ook een hand gehad in enkele van de meest invloedrijke muziekprojecten van de afgelopen decennia. We leerden hem kennen als frontman van de rockband Evil Superstars en sindsdien zagen we zijn vele muzikale gezichten in groepen als Kiss My JazzMitsoobishy JacsonThe Love SubstitutesMauro & The GroomsdEUSGruppo di Pawlowski en Hitsville Drunks. Zijn onstilbare honger voor experiment en zijn allesomvattende aantrekkingskracht op het podium maken hem tot een van de meest geliefde muzikanten van de hedendaagse muziekscene.

Mauro is van Pools/Italiaanse afkomst en allesbehalve een one trick pony. Wat hij precies zal doen of welke gedaante hij deze keer uit zijn mouw zal schudden valt moeilijk te voorspellen. Onder het mom van Night of the Pawlowski Syndrome brengt hij solo een overzicht van zijn rijkgevulde oeuvre. Vooraf weet je nooit welke richting het zal uitgaan bij de creatieve duizendpoot maar dat het spannend, eclectisch en inspirerend zal zijn, staat buiten kijf!

 

De rockgroep ‘To the bone’ speelde ‘de pannen van het dak’. Zie

to the bone