YES! Virtueel

YES!

Foto Marc Wouters

2-18 oktober 2020

Vrijdag zaterdag zondag 11u-17u

Parkeergarage Rozemaai Ekeren

 

Warm again

Marcellekes - recuperatie van kleding - onbekende handen breien om opnieuw warm te houden
Samenwerking met Simone Dörflinger

Christel De Vrij
Textiel, hout, ijzer, plastiek
christeldevrij@gmail.com

Survivors of Covid 19

Over de kwetsbaarheid, de fragiliteit van de mens, de spiraal opwaarts is de sterkte, de overwinning

Christel Rapier
Gaas, vezels, pigmenten
christel.rapier@gmail.com

Vain Fancy

Marcus Aurelius in zijn stoïcijnse filosofie: "Blijf er ieder moment van de dag op bedacht om datgene wat gij onder handen hebt weloverwogen en rechtvaardig te verrichten, met nauwgezette, oprechte ernst en vol bereidheid en laat u niet door uw verbeeldingen meesleuren. Dit zult ge doen, wanneer ge iedere handeling uitvoert alsof het de laatste van uw leven is, vrij van alle ondoordachtheid, alle felle afkeer van wat de rede ons voorhoudt, vrij van huichelarij en eigenliefde en onvrede met al wat u toebedeeld is. Ge ziet hoe weinig er voor nodig is om een voorspoedig en godvruchtig leven te leiden." Een levenswijsheid die ook vandaag, in het instagram-tijdperk zeer waardevol is. Maar is het wel menselijk, iedere handeling weloverwogen en rechtvaardig te verrichten? Niet alles wat niet overwogen is, is huichelarij of eigenliefde. Niet alles wat ondoordacht is, is verkeerd. Je kan je ook vol bereidheid door de verbeelding laten meesleuren. Het zijn niet allemaal "Vain Fancies." OF: leef alsof iedere dag je laatste is, rationeel en doelbewust, we leven te onbewust, te speels.

Pieter-Jan Maesen
Grafiet op papier
www.instagram.com/pieterjanmaesen

Convocatie

Katelijne Dierckx
Schilderijen
katelijne.dierckx@telenet.be

Pandemonium

YES! Creativiteit in coronatijden

Katelijne Dierckx
Schilderijen
katelijne.dierckx@telenet.be

Het wisselen van de seizoenen

Noorden: richting Ekeren / Oosten: Oude Landen / Noorden: Antwerpen / Westen: Havengebied

Maria Peeters
Acryl op karton
empee@telenet.be

Klimmend naar het mooie

Contrast, zoekend naar iets moois.
Teveel beton, teveel kapot geschoten dorpen... teveel oorlog.....teveel haat....
en dan nu nog is covid 19... Laat aub iets moois over voor ons ...
van: Alle kinderen op deze wereld....... X

Augusta Couillandre
Triplex, koord, acrylverf
augustacouillandre30@gmail.com

JAX 1

Deze raket is ingericht met 1 EURONAUT, die door de bezoekers kan bewogen worden om details te bekijken en te groeten. Verder is er het “dashboard” met instrumenten, waarvan sommige ook bediend kunnen worden door de bezoekers. Zij zullen lichtjes kunnen doen branden en zo telkens een andere sfeer oproepen. Er is eveneens een gesofisticeerde aandrijving ingebouwd, waaraan ook enkele elementen door het publiek in beweging kunnen gebracht worden.
Bezoekers kunnen via de ronde raampjes in de raket kijken en met een schakelaar op het paneel de verschillende toestellen en lichtjes bedienen. Toegang is via een stevige trap.
Deze installatie moet gezien worden als een positieve inbreng rond het Europese Ruimtevaart Programma, waarbij ook allochtone mensen kansen krijgen om deel te nemen. ESA is momenteel bezig met opleidingen, werving en een programma om naar de maan te vliegen. Daarom zullen er enkele Europese vlaggen bevestigd worden in de opstelling.

Jacques Raemaekers
Metaal, polyester, polyvinylchloride, hout, katoen, glas, papier
raemaekers.breens@skynet.be

Untitled

3 werken: Golf - Land - Zomer verdwijnt. Rode draad? eigen interpretatie zoeken

Raymond Noé
Schilderij
raymondnoe49@gmail.com

Collage

Georges Looten
Mixed media
katelijne.dierckx@telenet.be

Winner

Wat ik met mijn werk wou weergeven is de kracht van de Oceaan. De Kraak of reuze-octopus is het grootste weekdier en bijzonder intelligent. Moeder Kraak kan tot 100.000 eitjes leggen, nadien is ze uitgeput en sterft. Kraken zijn in opkomst in de wereldzeeën en de winnaars van de klimaat- opwarming. De zeeën warmen op en inktvissen houden van warmte. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat inktvissen aliens zijn!

Mieke De Bruyne
Wandtapijt in textiel
monarch48ste@gmail.com

Ring

Doorsnede van de ring en toekomstvisie op ons latere ondergrondse leven.

Marc Daneels
piepschuim, isimo
daneels.marc@skynet.be

In situ

In dit gedeelte van de Rozemaaiwijk zijn er verschillende desolate garages tussen de flatgebouwen. De bewoners hier zijn een culturele mix. Tijdens de lockdown ontdekte ik het nieuwe park in deze wijk waar men kan wandelen en fietsen!

Gerre Daneels
Keramiek
gerre.herman@skynet.be

Every Where

Handtasjes: het verzamelen, het bijhebben van spullen, het kleurrijke van de wijk.

Gerre Daneels
Karton, stof
gerre.herman@skynet.be

Toen, nu en straks

Een vogelvlucht doorheen de moderne kunst.
TOEN: In mijn jeugd vond men dat de moderne kunst begon met de impressionisten. Die zijn ondertussen tot in den treure gerecupereerd door kalenderverkopers en placematdruksels-in-restaurants, zodat dat idee achterhaald is. DADA daarentegen en de surrealisten blijven met hun weerhaakjes nog steeds hangen. Marcel Duchamp met zijn “bidet” was de eerste de beste. Marcel Broodthaers met de mosselpot de laatste. En kijk: bien ettonnés de se trouver ensemble. Mijn hommage aan hen (en een beetje hoerenchance dat het paste).
NU: De strijd tussen figuratief en abstract is weer volop losgebarsten. Waar ben ik zelf nu mee bezig? Ik ben niet het grootste technische talent (ruimschoots gecompenseerd door mijn persoonlijkheid); maar ik vind abstract vaak een excuus om te verstoppen dat je eigenlijk niets te vertellen hebt. Het menselijk lichaam wordt terug de maat van alle dingen. En waar denkt een snelle tekenaar dan aan, in een moment van zwakte? Spieken mag.
ps: Het plezier ligt in het zoeken, niet in het vinden. Hoedt u voor mensen die beweren het gevonden te hebben. Alleen serendipiteit is een goede referentie.
STRAKS: De toekomst schijnt nu al begonnen te zijn. Kijk wat ik onderweg zoal tegenkom. Trots op een Boomer en Old School te zijn en bijna 60 jaar, heb ik nog het recht om een claim te leggen op wat komen gaat? Neen. Mijn periode van vergadertijger is voorbij. Alles mag, maar niets moet nog. In de toekomst zal ik dood zijn. Zo simpel is dat. Aha, en hoe gaat dat eruitzien? Zo bijvoorbeeld? Ik ben nogal een fan van zwarte humor.

Ignace Bosch
Diverse materialen
boschignace@hotmail.com

de vergankelijkheid van een belofte

het verzamelen van herinneringen vol vergankelijkheid / het mijmeren over de vergankelijkheid van een belofte
bij een eerste bezoek aan deze tentoonstellingsplek geraakt en geïnspireerd geworden door wat verval en vergankelijkheid met je doen; al heel vlug weten dat ik de schoonheid in vergankelijkheid wil tonen, vooral in natuurlijke dingen; in het denkproces ook de vergankelijkheid tegenkomen in je ouders, in je kind-zijn, in beloftes die gemaakt worden; en dan mijmeren of de vergankelijkheid in beloftes vaak kleurt tot leugens…

Riet De Bakker
Assemblage
rietdebakker@hotmail.com

Wat als? Worden berging en kader kunst

Gevonden voorwerp op parking dancing De Toverfluit Malle. Naar eigen foto.

Winnie Lemmens
Diverse materialen
winnie.lemmens@outlook.com

Big choises of hope

My big choises of hope
Iedereen kan zich ontplooien
Ons einddoel mag dan voorbestemd zijn, de route bepaal je zelf.
Angst en wat anderen denken moeten niet bepalen wat je denkt, ons niet laten beperken in wat je doet

nnie Janssen
Karton, bamboe e.a.
annie.janssen@telenet.be

La Force

Sterke Vrouw

Annie Janssen
Ijzer, koper, glas e.a.
annie.janssen@telenet.be

Mutatie

De overvloed aan kalebassen uit eigen tuin krijgen een tweede leven. Mooi om te zien als ze uitgestald liggen. Een mutatie, een andere look via Mondriaan en eigen interpretatie. Verpakking van de leegte.

Lucy Leger
Beschilderde kalebassen
lucy.leger@skynet.be

De stem van de wind

Bamboe noodtenten in de natuur, opgefleurd door positieve UFOboodschappen, een soort boemerang met berichten (metaal, papier). Gerecycleerde etsen, opnieuw beginnen aan de basis.
Bamboe als metafoor voor sterkte en buigzaamheid, kracht en hoop.
- het alledaagse wat we moeten liefhebben
- het leven is wat we er zelf van maken
- alleen de dood is onherstelbaar

Jeanine Van Durme
Bamboodragers, grafisch werk, metaal
jeanine.van.durme@telenet.be

Verandering

Bloesems uit het niets.
De mens evolueert naar verval. Hij neemt, gebruikt, gooit weg. De aarde wordt bestolen, uitgeput, bevuild. Ze transformeert, verteert, neemt terug. In Haar onuitputtelijke liefde en wijsheid schenkt Ze weer leven. Hoelang nog?

Verandering
Ingrid Van Giel
Hout, papier, karton, ijzerdraad
dondervogeltje@msn.com

Van appel tot boom

Rottende appel bio (de gewone appel wilde niet rotten) en - Nieuw Leven

Patricia Rillaers
Foto
patricia.rillaers@telenet.be

De tocht van de olifant

Olifant was een geschenk van de koning van Portugal aanzijn neef Maximiliaan ter gelegenheid van zijn huwelijk. Inspiratie uit het boek van José Saramago, er zijn al een theaterstuk en een film van gemaakt. Jef Neve heeft er een muziekstuk over gecomponeerd. De eerste trein in België werd 'Olifant' genoemd.

Sus Verheyen
Olieverf op doek
susverheyen@skynet.be

Het fort van Ertbrand

Sus Verheyen
Olieverf op doek
susverheyen@skynet.be

None

Porselein in zand. Westerschelde. Transformatie naar een onafhankelijk ecosysteem.
Men kan het garagecomplex vergelijken met een container, mijn gedachten gaan naar vervuilende vrachtschepen op zee volgeladen met deze containers. Bij stormen lijkt het alsof ze beginnen te leven en hebben dan ook genoeg van deze vervuilende vrachtschepen. Ze glijden van het vrachtschip in zee en transformeren tot autonome duikboten. Ze gedragen zich als cocoonen, als een soort van fragiele ecosystemen. Alle voorzieningen zijn autonoom aanwezig, zout water is omgezet naar zoet water, vegetarische beplantingen zijn voorzien. Men kan op eigen kracht overleven en genieten van het mooie, positieve, zuivere en van het nu. Een droge cel die zich veilig voelt in het water. Een plaats waar men alle dierbare gevoelens, materialen veilig kan opbergen en meenemen naar een betere zuivere wereld.
Alle cocoonen, duikboten vormen samen een soort van leger op zoek naar die betere zuivere wereld.
Hoe groter deze groep wordt, hoe meer de kans is dat zij erin slagen. En… . Yes we can !

Karin Quintin
Papierporselein
www.claycatwalk.com

Langs de Yonne

Bomen maken het overal beter. Respect voor de natuur. Elke boom heeft een eigen karakter.

Annemie Van Dorpe
Acryl op karton
annemie.brackeniers@telenet.be

In Zeeland

Annemie Van Dorpe
Acryl op karton
annemie.brackeniers@telenet.be

Oude reus

Annemie Van Dorpe
Acryl op karton
annemie.brackeniers@telenet.be

In Memoriam voor onze planeet

Alle leven - gesymboliseerd door de gevangen dode tijger, is verdwenen uit onze planeet Aarde voorgesteld door de 4 elementen: water, aarde, vuur en lucht.
Terra, onze aarde is planeet III van ons zonnestelsel.
Het wielkruis of zonnekruis betekent de 4 windstreken.

Van Dorpe
Olieverfschilderij
kristinvd@telenet.be

 

Blue symphony

Vuur heeft alles verteerd zelfs het water rondom is rood-geschroeid, de lucht is enkel nog een blauwe ozonballon. Kaarsen en theelichtjes herdenken onze ooit vruchtbare groene planeet. Een grafstukje brengt een laatste eer. Misschien hangt deze in memoriam ergens in een huiskamer van onze nieuwe thuis, nl. een of andere verre planeet

Mieke Jacobs
www.mikj.be

Blue mind

Mieke Jacobs
www.mikj.be

Nieuwe horizon

Blauwe lucht, blauwe hemel versus de wanhoop.
Hersenelectronen gaan aan en uit.
Werken in transfertechniek.

Mieke Jacobs
Transfer van acryl
www.mikj.be

Yes… AND DAN

Een zee van dood (zwarte kruisen) op dode buxus.
Op de panelen van de allesomvattende klimaatopwarming (E-fort 2019) ligt een raster van mondmaskers met zijn Corona-doden: 2 globale catastrofen...AND DAN?
Mondmaskers: de dwingende noodzaak om een enigszins aanvaardbare sociale omgang mogelijk te maken om verder te leven, om de pandemie van COVID-19 te overleven... wachtend op een remediërend vaccin... YES! (onder een stolp, in een schrijn met stralenkrans staat een serumflesje op het rode kruis van de hoop boven gestapelde maskers in kruisvorm... tapijtfranjes (dode buxustakjes) of brandstapel...) en een life-saving boei (omdat de garages onderliepen en de stolp natmaakte).

Dirk Wouters
Mondmaskers, stolp, stralenkrans, serumfles, tapijtfranjes
dirk.wouters10@telenet.be

De schoonheid van de lelijkheid

Vijf kleine werkjes geïnspireerd door de vergane muur.

Ivan Janssens
Gemengde technieken
www.janssensivan.be

Mutatis mutandis - Nadat veranderd is wat veranderd moet worden

Kleifiguren die gemuteerd zijn. Het Latijnse mutatis mutandis betekent letterlijk "nadat veranderd is wat veranderd moet worden".

Ivan Janssens
Gebakken klei
www.janssensivan.be

Sparta et Martha - Het bestaan en een vrouw

Latijns citaat - vrouwelijke symbolen - één bestaan, één vrouw

Winnie Lemmens
Banners, reclameverf, linnen en stenen
winnie.lemmens@outlook.com

Zonder titel

Grote container, drager voor een beeld. Welk beeld? Wat moet erop geplaatst worden.
Ongebakken klei, dus vergankelijk.

Erik Simons
Polderklei, mixed media
www.eriksimons.be

Neeisnee - Opgehokt

YES! Samen denken over een betere toekomst, daar liep ik niet meteen warm voor.
No, was voor mij het antwoord. Er moet altijd wat tegenwind zijn.
Corona kan ik niet scheiden van het werk dat ik gemaakt heb.
In tijden van culturele onthouding kunnen artiesten beter de straten en pleinen gaan bevolken met hun capriolen (commedia dell'arte).
Voor 2 van de 3 werken heb ik me laten leiden door de ‘Commedia dell’arte’.
In ‘Opgehokt’ zien we Pierrot die blijft proberen Colombine’s hart te veroveren. Beiden gevangen in dezelfde kooi. In ‘Il Dottore’ is het moeilijk te ontsnappen aan ‘il dottore de la peste’ (vert. Pestdokter). Het derde werk, ‘The Abyss’ is een meer apocalyptische weergave. Hier balanceert een donkere figuur op de rand van de afgrond.

Qua materialen koos ik voor bamboe en jute vanwege de duurzaamheid van deze materialen.

Patricia Dolezal
Olieverf op jute
dolezalcreatures@gmail.com

Neeisnee - Il Dottore

Patricia Dolezal
Olieverf op jute
dolezalcreatures@gmail.com

Neeisnee - The Abyss

Patricia Dolezal
Olieverf op jute
dolezalcreatures@gmail.com

Mistschip

Doorheen nevel en mist, doorheen het ongekende vanuit het Noorden
Vikingboot of drakkar. Zochten land, zochten vrouwen, zochten een ander leven.
NU: komen de bootjes uit het Zuiden: zoeken ook een plek om te leven.

Stef Van Eyck
Metaal
svesf@proximus.be