Surpries II was super!

Het is en blijft een uitdaging om 5 ego’s met elkaar te verzoenen, hun werk op een uitdagende manier te confronteren en er toch een aangename expo van te maken. Als curator was het een aangenaam avontuur om met deze 5 individuen iets op te bouwen waarin de persoonlijkheid gerespecteerd wordt en misschien zelfs het groepsaspect versterkt blijkt.
Zo is er bijvoorbeeld Tinne Bout, die grote schilderijen maakt in acryl, maar ipv. penselen, een bankkaart gebruikt om grote kleurrijke verfpartijen uit te smeren op canvas. Haar thema noemt ze zelf: ‘Dreaming of another world’. Ze waagt zich aan composities met verschillende personages, door elkaar gewreven. Er is het contrast van jong & oud bijvoorbeeld. Die dualiteit noemt ze zelf: ‘mijn 2 verschillende ikken’.
In haar mooie atelier in Borgerhout boetseert Brigitte Ryckaert ‘sculpturale keramiek’. Met de nadruk op ‘sculptuur’ om zeker te duiden dat ze geen ‘pottendraaister’ is. Integendeel, het zijn eigenlijk kleine, kleurrijke beeldengroepen die hun ontstaan vinden in de Griekse cultuur, die haar altijd al geboeid heeft. Na het boetseren en drogen, worden de beelden beschilderd met glazuren, om ze vervolgens in haar oven te bakken.
Annie Janssen maakt ruimtelijk werk: ze boetseert, kapt in hout, steen, albast, marmer, enz. Hier toont ze een groep vreemde personages opgebouwd uit kippendraad beplakt met lagen krantenpapier en beschilderd met lakken in hevige kleuren. Een duivel op sokkel kijkt toe, refereert naar Jeroen Bosch en geeft ritme aan met pinkend licht. Annie dacht aan de DJ’s van vroeger uit de 3O+ – fuiven.
Maria Peeters toont geabstraheerde, uitgepuurde landschappen van acryl op karton of papier. Basis van het werk zijn reisindrukken die ze héél spontaan en snel interpreteert. Daarbij gebruikt ze steeds dezelfde kleuren: wit, Pruisisch blauw, oker en gebrande siënna, die ze overigens zelf prepareert met caparol, water en pigment.
In dit bonte gezelschap ook ’n fotograaf: Jan Daneels. Zijn foto’s zijn gemaakt in de natuur of de stad maar worden prachtig uitgepuurd tot (bijna) abstracte composities. Ze baden in een poëtische atmosfeer en er wordt gespeeld met ruimte, kleur en licht.

Zaterdag 7 & 14, zondag 8 en 15 april 11u-17u alsook op woensdag 12 april 13u-17u

Kunstkapel Heuvels Waterstraat 30 Kapellen (GPS Waterstraat 1 Stabroek).

Organisatie Kunstplatform Kappa

Curator: Willy Van de Velde