Ensor, zoveel meer dan …

Met groot genoegen presenteert Kappa deze tentoonstelling ter ere van het Ensorjaar.

De 32 kunstenaars die hier hun werk tonen, belichamen een diversiteit aan mediums en perspectieven, maar delen allen een gemeenschappelijke rode draad: een diepe bewondering voor Ensors gedurfde en originele benadering van kunst.

James Ensor (1860-1949) was een pionier in het expressionisme en symbolisme, en zijn werk tartte conventies en verlegde grenzen. Zijn gedurfde kleurgebruik, uitgesproken vormen en bijtende humor hebben een oeuvre gecreëerd dat net zo levendig en relevant is gebleven als tijdens zijn leven.

De kunstenaars hier brengen elk een frisse blik op hun onderwerpen, terwijl ze tegelijkertijd hulde brengen aan Ensors kenmerkende stijl en thematiek. Ze eren zijn meesterschap van licht en schaduw, zijn voortdurende verkenning van menselijke zwakheden en zijn vermogen om alledaagse voorwerpen te transformeren tot symbolen van diepere waarheden.

Sommige kunstwerken vangen de griezelige sfeer van Ensors beroemde motief ‘skeletten op het feest’, terwijl anderen zich richten op zijn brutale humor of zijn fascinatie voor maskers en maskerades. Elk werk biedt een unieke kijk op de blijvende invloed van Ensor, en toont hoe zijn werk nieuwe generaties kunstenaars blijft inspireren.

Kappa nodigt u uit om deze boeiende werken te ontdekken, die zowel de rijke artistieke traditie van Ensor vieren als erop voortbouwen. Maak u klaar om verrast, betrokken en ontroerd te worden door deze unieke interpretaties en de blijvende impact van Ensors creatieve geest.

De exposanten zijn Anneke Janssen, Anne-Mie Truyts, Annick Collet, Augusta Couillandre, Beatrijs Tavernier, Chloe Tielanta, Christel Rapier, Cie. Vliegend Hert, Corinne Claes, Eddy Corman, Florinda Goetschalckx, Goedele De Clerck, Gonda Lutgen, Hedwig Verheyen, Ingrid Gulinck, Jan Van Gucht, Jan Daneels, Jeannine Van Durme, Jos Hechtermans, Lia Samson, Linda Verhoeven, Lucy De Vocht, Lydia De Groof, Margot Klingenberg, Mieke De Bruyne, Nic Jans, Patricia Dolezal, Pieter-Jan Maesen, Raymond Noé, Silke Daneels, Willy Van de Velde en Winnie Lemmens.

De curator is Josja de Vree.

Vernissage vrijdag 8 maart 20u

Zaterdag 9 en 16 maart

Zondag 10 en 17 maart

11u-17u

Kasteel van Schoten

Vernissage

De groepstentoonstelling werd tijdens de vernissage met veel belangstelling geopend door de curator Josja de Vree.