Metamorfose

De groepstentoonstelling van Kappa in het najaar heeft Metamorfose als thema. Een ingrijpende, vergaande verandering in vorm, structuur of wezen. Kunstenaars gebruiken vaak het thema van metamorfose om de evolutie van hun werk of creatieve visie te symboliseren. Hierbij kan het gaan om een verandering in stijl, techniek of zelfs betekenis.

In mythologieën over de hele wereld zijn er talloze verhalen over goden of wezens die hun vorm veranderen als onderdeel van een groter verhaal of als reactie op bepaalde omstandigheden.

I – Zaterdag 14 & zondag 15 sept. – Zaterdag 21 & zondag 22 sept.

II – Zaterdag 28 & zondag 29 sept. – Zaterdag 5 & zondag 6 okt.

11u-17u

Kerk Attenhoven Hoevenen

Deelname in de onkosten: 35 €

Lidmaatschap van Kappa: 20 €

Tweemaal 25 exposanten kunnen exposeren. Met maximum 3 werken.

 

OVIDIUS

Een klassiek voorbeeld voor ingrijpende, vergaande verandering in vorm, structuur of wezen zijn de Metamorfosen van Ovidius waarin vele mythische verhalen de gedaanteverandering van goden en helden beschrijven. Het onderwerp van de verhalen is onbeantwoorde liefde, tragiek van zelfliefde, de onmogelijke liefde, de kracht van de liefde maar ook waarschuwing tegen arrogantie, nederigheid, onsterfelijkheid en zoveel meer.

De verhalen van Ovidius omvatten een breed scala aan transformaties, van mens naar dier, van mens naar plant, en zelfs van mens naar sterrenbeeld. Deze transformaties dienen vaak als symbolen voor diepere thema’s zoals liefde, macht, vergankelijkheid en de cyclus van het leven.

Kunstenaars die geïnteresseerd zijn in deelname aan de groepstentoonstelling van Kappa met het thema Metamorfose zouden kunnen overwegen om zich te laten inspireren door specifieke verhalen uit de Metamorfosen. Bijvoorbeeld, het verhaal van Daphne die verandert in een laurierboom om te ontsnappen aan de avances van Apollo, kan dienen als een krachtig symbool voor het idee van zelfbescherming en transformatie om te ontsnappen aan ongewenste situaties.

Andere verhalen, zoals de transformatie van Narcissus in een bloem nadat hij verliefd wordt op zijn eigen reflectie, kunnen kunstenaars inspireren om na te denken over thema’s als zelfliefde, narcisme en de tragiek van onbeantwoorde liefde.

Hieronder vind je een samenvatting van heel wat mythische verhalen.

Diana Actaeon

Verhaal over nederigheid Arachne

Wisselvalligheden van menselijke relaties Ariadne

Onsterfelijkheid Asklepios

Ceyx en Alycone

Cycnus

Verdriet, spijt en de transformatie Cyparissus

Onbeantwoorde liefde Daphne

Europa

Waarschuwing tegen arrogantie Icarus

Ontrouw Io

Gerechtigheid Lycaon

Medusa

Orpheus

Tragiek van zelfliefde Narcissus

Kracht van liefde Pygmalion

Een onmogelijke liefde  Syrinx