Surpries I verrast

Het opzet om samenwerking aan te moedigen en verbinding te maken tussen werken van verschillende kunstenaars in de ruimte van kunstkapel Heuvels is een boeiende uitdaging. De toonplek kan fungeren om allerlei connecties uit te testen. Het kan gaan om persoonlijke, emotionele relaties of om esthetische affiniteiten.
Kunnen de kunstenaars zich losmaken uit het bestaand netwerk? Is het mogelijk om evidenties te schuwen en de comfortzone te verlaten?
De kunstenaars die deelnemen aan deze tentoonstelling gingen de uitdaging.
Christel De Vrij maakte art-quilts, ze gebruikte daarvoor stoffen die ze zelf kleurt. Alle mogelijke verftechnieken kwamen aan bod; afbinden, zeefdruk, monoprint, draden. De bewerking gebeurde met de hand of machinaal. Poëtische doeken waren het resultaat.
Het werk van Erik Simons zit geworteld in de polderklei. Het gegroefde landschap met zijn begroeiing bezorgden hem de nodige inspiratie voor ruimtelijk werk en tekeningen.
De fascinatie voor repetitieve elementen is een constante in het werk  van Gi De Sadelaer. Zijn schilderijen in acryl en olieverf op canvas en MDF toonden uitgebalanceerde composities van de realiteit.
Martine Mariën  maakte expressieve schilderijen op canvas. Inspiratie haalde ze uit levende modellen, korte schetsen verwerkte ze al schilderend op doek, vette toetsen tegenover schrale penseelstreken, met afwijkende vormen en vervormingen.
Opvallende gelijkenissen tussen industriële verpakkingen en architectuur uit oude culturen waren voor Peter De Vos aanleiding tot het maken van grote keramische installaties. Verleden en toekomst kwamen op die manier tot een verrassende symbiose.
Surpries 1 vond plaats in de kunstkapel Heuvels Waterstraat 30 Kapellen van zaterdag 10 tot zondag 18 maart 2018.