Pygmalion

Pygmalion was een beeldhouwer uit Cyprus, getalenteerd en succesvol in zijn vak. Hoewel hij veel beelden voor anderen maakte, hield hij zijn beste werk voor zichzelf. Het was een beeld van een vrouw, gemaakt van ivoor, zo perfect en mooi als geen ander beeld dat hij ooit had gemaakt.

Pygmalion werd verliefd op zijn eigen creatie en behandelde het beeld als zijn geliefde. Hij bracht geschenken, kuste haar lippen, en sprak liefdevol tegen haar. Maar het beeld bleef koud en levenloos. Op een dag, tijdens een feestdag, smeekte Pygmalion de goden, met name Venus, de godin van de liefde, om hem een vrouw te geven die leek op zijn ivoren beeld, maar levend en warm.

Venus hoorde zijn smeekbede en zorgde ervoor dat zijn wens werd vervuld. Toen Pygmalion terugkeerde naar zijn huis, ontdekte hij tot zijn verbazing dat het ivoren beeld tot leven was gekomen. Ze was nu een levende vrouw, en hij noemde haar Galatea. Overweldigd door vreugde en liefde, vroeg Pygmalion haar ten huwelijk, en Galatea stemde vol enthousiasme toe.

Dit verhaal illustreert het thema van de kracht van liefde en het vermogen van de goden om wonderen te verrichten. Het is een klassiek verhaal dat door de eeuwen heen verschillende vormen heeft aangenomen in kunst, literatuur en theater.

Terug Metamorfose