Europa

Europa is een bekende mythe uit de Griekse mythologie, waarin de god Jupiter (Zeus in het Grieks) verliefd wordt op Europa, de dochter van koning Agenor van Phoenicië. Het verhaal staat bekend als ‘De ontvoering van Europa’. Europa, de dochter van koning Agenor, gaat vaak naar het strand bij het paleis om zich te vermaken met haar vriendinnen. Jupiter wordt verliefd op haar en bedenkt een list om haar te benaderen. Hij verandert zichzelf in de gedaante van een prachtige witte stier en mengt zich tussen een kudde runderen die naar het koninklijke strand worden gestuurd.

Europa voelt zich aangetrokken tot de vriendelijke en rustige stier en gaat zelfs zo ver dat ze op zijn rug klimt en met hem speelt. Op een dag, terwijl ze op de rug van de stier zit, neemt Jupiter, in de gedaante van de stier, Europa mee de zee in en zwemt naar het verre eiland Kreta. Op Kreta verandert Jupiter terug in zijn goddelijke gedaante en verklaart zijn liefde aan Europa. Ze krijgen samen drie zonen. Europa’s naam wordt later gegeven aan het continent dat bekend staat als Europa.

De mythe van de ontvoering van Europa is een van de vele verhalen uit de Griekse mythologie en heeft door de eeuwen heen kunstenaars, schrijvers en denkers geïnspireerd.

Terug Metamorfose