YES!

Van 2 tot 18 oktober organiseert Kappa in het garagecomplex in de Rozemaai Ekeren het kunstevenement YES! 2 of 3 weekends. Dit met Benjamin Verdonck als curator.

Met dit rauw, vervallen, reeds jaren in onbruik geraakt gebouw dat toch nog altijd karakter heeft en indrukt maakt, daagt Kappa de kunstenaars uit.
Het is aan de kunstenaars om deze ruimte opnieuw te laten leven, om er tegen aan te gaan en in dialoog of contrast creatief te zijn. Het is aan de kunstenaars om vanuit het verval en de vergankelijkheid de inventiviteit en kracht alle kansen te geven. YES! Ook niet-beeldende kunsten komen aan bod. Een extra-uitdaging voor de kunstenaars is de dialoog met de buurt.

De start van het project werd gegeven op zaterdag 16 november met een bezoek aan het garagecomplex. Meer dan 40 geïnteresseerden waren aanwezig! Op de tweede ontmoeting op dinsdag 14 januari  stelde Benjamin Verdonck de tekst ‘The Carrier Bag Theory of Fiction’  van Ursula K. Le Guin (zie link The Carrier Bag Theory of Fiction) voor als inzet van het denkkader voor het nieuwe evenement. Een verslag van de ontmoeting vind je via deze link verslag 14 januari.

Ursula K. Le Guin stelt dat de eerste ‘uitvinding’ van de vroegste mens een ‘container’ moet geweest zijn, een draagtas, een zak, een ‘sacoche’ als het ware, bestemd om voedsel te verzamelen – een vrouwelijke vondst. Dit in tegenstelling tot de ontdekking van het jachtwapen, met name de speer, een fallisch symbool bij uitstek -een dominerende mannelijke vinding.

Op de derde ontmoeting van 2 maart was er veel enthousiasme voor de ideeën van de kunstenaars. Van Benjamin Verdonck kwamen 2 suggesties. In ‘De onbewoonbare aarde’ stelt David Wallace-Wells dat als onze zorgen over de opwarming van de aarde zich beperken tot angst voor de stijgende zeespiegel, je slechts het topje van de ijsberg ziet. In ‘Het klimaat zijn wij – De wereld redden begint bij het ontbijt’ stelt Jonathan Safran Foer dat het klimaat kan worden gered door sterke individuele signalen en gebaren, te beginnen door goed na te denken over ons eigen voedsel en consumptiegedrag.

Een verslag van de samenkomst van 2 maart vind je via deze link 20-OverlegYes-2mrt

Je voorstel voor 31 mei

Nu is het tijd om de ideeën verder uit te werken in een concreet voorstel. In het voorstel neem je zo veel mogelijk gegevens op over de inhoud en vorm van je werk. Ook info over hoe je het wil tentoonstellen. Graag voor 31 mei indienen. Bijgaand vind je een inschrijvingsformulier.

Vierde ontmoeting: dinsdag 16 juni 20u

Wil je weten welke de voorstellen van de kunstenaars zijn? Ben je benieuwd naar waar de kunstwerken komen? Wil je het algemeen plan van inrichting kennen? Wil je meedenken over de organisatie? Kom dan naar de nieuwe ontmoeting.

Deze vindt plaats in het jeugd- en ontmoetingscentrum Rozemaai, Herman Vosstraat 1A, Rozemaai.

Inschrijving YES!

Naam en voornaam:

Adres:

E-mailadres:

Website

Titel kunstwerk

Inhoud

Vorm

Afmetingen

Verzekeringswaarde

Voor 31 mei bezorgen aan Jeannine Geertsen, jeannine.geertsen@skynet.be, Heizoomlaan 21, 2950 Kapellen, tel. 0032 486 56 52 53.