Bouwsteen

There ’s a crack in everything, that ’s how the light gets in. (Leonard Cohen)

Bij elk mens is er wel ergens ‘nen hoek af’! Iedereen heeft wel eens z’n ‘guilty pleasure’. Nobody ’s perfect … Maar juist dankzij onze zwakheden en onvolmaakthedenkunnen we groeien, meer volwassen worden, meer  bewustzijn cultiveren … Elke mens moet door het leven met kwetsuren met littekens in z’n hart … Soms worden die kwetsuren opgeroepen in onze  ontmoetingen met anderen. Soms ontdekken we onze ‘cracks’ binnen in onszelf. Je kan ervan weg lopen, maar je kan ook de confrontatie aangaan.

 

Ooit geprobeerd. Ooit gefaald. Maakt niet uit… Probeer opnieuw. Faal opnieuw. Faal steeds beter.  (Samuel Beckett)

 

 

 

Leonard Cohen’s inzicht werd reeds in de 13e eeuw door de Perzische filosoof en dichter RUMI als volgt beschreven: ‘Het is niet je taak liefde te zoeken, maar wel om in jezelf alle muren te ontdekken die je opgetrokken hebt, om haar buiten te houden.’ Een kleine barst waar het licht doorheen priemt, geeft je kans om muren te slopen.

Rita Verbist

 

In het boek ‘DE ONVERSCHILLIGHEID VOORBIJ’ (Mieke Kerckhof, Roger Burggraeve, Ilse Van Halst – Uitgeverij Lannoo ISBN978 94 014 4190 2)
werd een interessante zienswijze opgenomen over het lied ANTHEM (there is a crack in everything, that’s how the light gets in) van Leonard Cohen, hieronder de tekst :

‘Het lied “Anthem” van Leonard Cohen over de kracht van onvolmaaktheid is sterk. Het is een poëtische verwoording van de uitnodiging om te geloven in je eigen (veer)kracht en om te werken met de mogelijkheden en talenten die je gekregen hebt.  Tegelijk is het een uitnodiging om te geloven in de veerkracht van de ander.  We mogen ons niet laten verlammen door wat niet perfect is, niet gelukt is, geen perspectief biedt.  Nee, zoals elke crisis een kans in zich draagt, zo is onze kwetsbaarheid het vertrekpunt om de ander tegemoet te kunnen treden vanuit wederkerigheid en lotsverbondenheid.  De barsten in ons bestaan verbinden ons misschien wel het meest met de anderen.  Lotgenoten worden bondgenoten op weg naar een barmhartiger wereld, waarin we minder onverschillig en minder genadeloos worden voor elkaar.  De kracht van de kwetsbaarheid …’

Door : Zuster Mieke Kerckhof en 27 medezusters in Brugge, Ieper en Kortenberg – 21 april 2017.

Rita (Verbist)