Praatcafé

Het gebeurt dag in, dag uit    zonder vooropgesteld doel …  Maria Peeters maakt foto’s tijdens en ontspannend verlof in Zuid Frankrijk, tijdens een doelloze wandeling , een studiereis, of ergens gewoon onderweg. Later in het atelier wordt het beeld omgetoverd tot een plastische ervaring. Centraal hierbij staat de zoektocht naar contrast tussen licht en donker. Elke lichtpartij wordt een metafoor voor een herinnering aan de glimlach. Het resultaat is  ‘geduldige’ kunst die rust en stilte uitstraalt. De schilderijen zijn  intrigerend en van een ontroerende eenvoud.
De kunstenares verwerkt het figuratief herkenbare gegeven tot een quasi abstract beeld, dat de verbeelding van de kijker prikkelt. Horizontale en verticale lijnen komen tegenover mekaar te staan, op zo’n manier dat ze vorm geven aan een verstillende en tegelijkertijd sprankelende dynamiek.
Door witte en blauwe vlakken over mekaar heen te schuiven, worden associaties opgeroepen naar landschappen en soms zelfs naar mystieke transposities. Met hier en daar een rood-bruin accentje wordt het ingehouden coloriet versterkt tot een queeste naar de poëzie achter de dingen.

André De Nys

Zilverheem – Antwerpsesteenweg 212 – Kapellen
Toonmoment voor het brede publiek: zondag 19 maart van 13 tot 17 u.
Kappa praatcafé
: zaterdag 18 maart van 14 tot 16 u
Verder nog te bekijken op afspraak tot einde februari 2018 (tel 03 664 18 18).