Geïnspireerd door beeld: Triptych

Het trio Triptych heeft bewust geen uitleg of titel gevraagd aan de keramiste Kathleen Van Hul. Om alle externe invloed te vermijden. Hun keuze van de muziek is gebaseerd op de gevoelens die de kunstwerken bij de muzikanten losmaakten.
Twee totaal verschillende bewegingen vloeiden hieruit voort: een serene, harmonieus vloeiende beweging en een frivole, bijna humoristische manier om het leven te bekijken. Een zijwaartse blik naar een gekende structuur.
Om de eerste beweging te vertolken, heeft het trio voor Consolation nummer 3 van Franz Liszt gekozen, oorspronkelijk geschreven voor solo piano en gebaseerd op een Hongaars volkslied. Het wordt vertolkt in een arrangement voor piano, klarinet en cello.
Voor de tweede beweging werd gekozen voor het derde deel van het Gassenhauer trio van Beethoven, een reeks variaties op een humoristisch volkslied populair in Wenen op het moment dat het stuk werd gecomponeerd. Het stuk heet ’Pria, ch’io l’impegno’ en kan vrij vertaald worden als ‘Ik wil een snack vooraleer het werk aan te vatten’. Gassenhauer betekent ‘populaire melodie’ of ‘hit’.
Triptych bestaat uit Tom Restieaux (piano), Els Roland (cello) en Birgit Debrabandere (klarinet).
Zondag 7 oktober 15u
Oud-gemeentehuis Kapellen