Jef Van Ruyssevelt

Jef Van Ruyssevelt overleed in 1985. Amper 44 jaar oud liet hij een indrukwekkend oeuvre na, indrukwekkend zowel qua omvang als qua niveau. Tussen 1975 en 1983 lagen de topjaren van zijn creativiteit en werkzaamheid.
Honderden olieverfschilderijen, gouaches, aquarellen en etsen ontstonden in enkele jaren tijd.
De thema’s in zijn werk zijn klassiek te noemen; stillevens, interieurs, landschappen,
 figuurstudie  enz. Stuk voor stuk dragen ze de stempel van één zelfde kunstenaarsziel. Ofschoon Van Ruyssevelt naar de waarneming werkt, lijkt hij niet echt geïnteresseerd in de uiterlijke verschijningsvorm van de dingen, maar eerder hoe hij de waarneming aanvoelt. Naast zijn magistrale kleurgebruik is het vooral de mystieke werking van het licht dat hem mateloos moet gefascineerd hebben. Elk werk van Van Ruyssevelt toont rust en stilte. En tegelijkertijd zit er in datzelfde werk een oneindige levendigheid door de kracht van het licht, door de vibratie van het leven.
De kunst van Jef is niet sensationeel of vernieuwend.
  Ze bezorgt de kijker in de eerste plaats een vredig gevoel.
Het is kunst van de verinnerlijking die zich langzaam, maar des te intenser van je meester maakt en dan nooit meer lost. Het nadrukkelijke poëtische en intimistische karakter van de schilderijen worden gekoppeld aan een zeer losse penseeltoets.
  Het is kunst om in weg te dromen, waarin je kan kijken en nog eens kijken …  want uiteindelijk zie je toch nooit wat je ziet.
André De Nys

Bezoek op zaterdag 22 april 14 u Essen Stationsstraat 68 Gratis deelname.

Inschrijven voor 10 april info@kappakunstplatform.be. Beperkt aantal plaatsen!